Primeste ajutor

Cum îți dai seama că relația ta este una care nu îți face bine? Ce se întâmplă atunci când decizi să faci o schimbare în viața ta? Cum au reușit alte femei? Cine te poate ajuta? Aceste întrebări sunt doar primul pas în drumul de la victimă la învingătoare.

Cum arată o relație sănătoasă?

Într-o relație sănătoasă partenerii comunică în mod deschis despre nevoile și probleme lor, ascultând cu respect și având încredere unul în celălalt. Onestitatea este importantă, dar și accesul egal la decizii. Ambii parteneri au posibilitatea de a se bucura de timpul personal, fără ca celălalt să se simtă respins, rănit sau furios. În ceea ce privește viața intimă, aceasta se bazează, de fiecare dată, pe consimțământ. Din punct de vedere financiar, partenerii decid de comun acord care sunt cheltuielile prioritare și fiecare are acces la banii săi.

Semnele

Care sunt semnele unei relații nesănătoase?

Recunoașterea din timp a semnelor unei relații nesănătoase poate scuti multă suferință pentru toți cei implicați, inclusiv copiii martori la violență.

ABUZ FIZIC

Pălmuire, lovire, îmbrâncire, sufocare, sechestrare, ș.a

ABUZ PSIHOLOGIC/ EMOȚIONAL

Hărțuire, urmărire, izolare, ridicularizare, înjosire, control (cum te îmbraci/cu cine te vezi), șantaj.

ABUZ SEXUAL

Act de natură sexuală ce are loc cu forța și fără acordul celuilalt: avansuri, aluzii verbale, gesturi, atingeri - de obicei repetate și lipsite de reciprocitate. Una dintre cele mai grave forme este violul.

ABUZ ECONOMIC

Controlarea veniturilor, interzicerea angajării, excluderea din decizii legate de bani.

VIOLENȚA SOCIALĂ

Se manifestă prin izolarea de familie, de prieteni, de comunitate.

VIOLENȚA VERBALĂ

Ridicarea vocii, minciuna, amenințarea, învinuirea, criticile, ș.a.

VIOLENȚA CIBERNETICĂ

Controlarea conturilor de social media sau interzicerea interacțiunii online, amenințări cu
privire la postarea de informații personale pe internet.

VIOLENȚA SPIRITUALĂ

Folosirea credinței și a obiceiurilor religioase pentru a te manipula, domina, controla.

Ajutor

Ce sa faci?

Dacă ești martorul unui incident violent

Apelează de urgență la 112. Acesta este primul pas pentru a-i salva viața. Nu contează dacă cunoști victima sau nu. Dacă ai posibilitatea, însoțește-o în acordarea primului ajutor, sau fii martor în instanță. E posibil să fii singurul/singura care poate susține cele întâmplate.

Dacă cineva cunoscut se confruntă cu violența între parteneri

Nu întreba când relația în care se află a început să devină violentă. Ascultă cu empatie și deschidere, și oferă-ți ajutorul doar dacă este solicitat. Nu face presupuneri și oferă-ți ajutorul necondiționat. Nu presa persoana în cauză să ia nici un fel de decizie. Fiecare are ritmul și mecanismele proprii de a se confrunta cu o situație dificilă.

Dacă te confrunți cu o situație dificilă și te hotărăști să pleci

Caută un sprijin real în momentul în care îl anunți pe partenerul tău că vrei să îl părăsești. Acesta este unul dintre cele mai periculoase momente, și se recomandă să se întâmple în prezența apropiaților, pentru a primi, la nevoie, protecție. Apelează la serviciile unui centru de consiliere sau la alte servicii specializate (ex. grup de sprijin, adăpost, ș.a.). Informează-te despre ordinul de protecție, ce îl obligă pe agresor să păstreze o distanță față de tine. Consultă planul de siguranță

Dacă decizi să rămâi în aceeași locuință cu agresorul

Stabilește un semnal de alarmă ce poate ajuta vecinii sau prietenii să intervină în caz de pericol, și în acest caz, să sune la poliție.

Ce trebuie să știi pentru a pleca în siguranță?

Cere ajutorul apropiaților pentru a-ți fi alături...

Pentru a te proteja, ar putea fi necesar să te muți într-un loc în care fostul partener nu te poate găsi. Dacă ai copii, s-ar putea sa fie nevoie să-i transferi la o alta școală.

 

Bagaj de siguranță

Fă-ți un bagaj de siguranță care să conțină: haine, bani, acte oficiale (buletin, certificat de naștere, permis de conducere, card de credit, ș.a.), chei de rezervă de la casă/mașină, documente care dovedesc violența (poze, înregistrări, certificate medico-legale, ș.a.) Află mai multe aici.

Ce faci după ce ai părăsit agresorul?

Caută să te muți într-un spațiu sigur și anunță doar persoanele de încredere despre noua ta locație.

Cumpără o nouă cartelă telefonică și utilizează oferă acest număr doar persoanelor de încredere. Schimbă toate parolele de la rețelele sociale (email, facebook, instagram, ș.a.) pentru a fi sigură că nu ești urmărită.

Anulează conturile bancare vechi și cardurile de credit, mai ales dacă au fost comune cu agresorul. Când deschizi conturi noi, folosește o altă bancă.

Dacă ai rămas în aceeași zonă cu agresorul, schimbă rutina zilnică. Folosește un alt drum pentru a ajunge la serviciu, evită locurile unde mergeați împreună, unde agresorul te-ar putea găsi, caută alte magazine, piețe pentru a-ți face cumpărăturile. Ține la tine tot timpul un telefon mobil încărcat pentru eventualitatea în care va trebui sa suni la 112.

Cere ajutor persoanelor sau organizațiilor specializate pe tematica violenței. Fă parte dintr-un grup de sprijin! Încearcă să înțelegi ce înseamnă pentru tine această nouă viață.

Ce este un ordin de protecție?

Ordinul de protecţie este o hotărâre judecătorească prin care se iau măsuri urgente ca să te protejeze pe tine şi pe copiii tăi. De exemplu, una dintre măsuri ar putea fi obligarea agresorului de a păstra o distanță minimă față tine și de copiii tăi, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a ta și a copiilor. Află mai multe aici

Ce ai de făcut ca să obţii un ordin de protecţie?

E nevoie să completezi o cerere tip, care se depune la Judecătoria de pe raza teritorială în care ai domiciliul sau reşedinţa. Cererea poate fi introdusă personal sau, cu acordul tău, de către un procuror sau de o persoană de la serviciile sociale care se ocupă de violenţa în familie. Nu trebuie să plătești nimic pentru că cererea este scutită de taxa de timbru judiciar.

Inspirat după violenta.decatorevista.ro