Învingătoare. Așa le numim pe femeile ale căror povești pot da curaj altor femei, ce se confruntă în prezent cu situaţii de abuz și se simt singure sau nu știu ce să facă. Ne dorim ca, prin acest proiect, să construim grupuri locale de sprijin și rețele de suport reciproc care pot salva vieți. Primul pas este încrederea că #ŞiEuReușesc.
O organizație neguvernamentală activă din 2004 în domeniul combaterii și prevenirii violentei împotriva femeii și promovării egalității de gen, ce își desfășoară activitatea atât la nivel local, în județul Sibiu, cât și la nivel național. Oferim servicii specializate de informare și consiliere pentru victimele violenței în familie și copiii lor. Din nevoia beneficiarelor noastre, în toamna anului 2017 s-a născut ideea campaniei #SiEuReușesc. Află mai multe detalii despre noi pe site-ul nostru: www.aleg-romania.eu. Parteneri locali ai proiectului la nivel național sunt Asociația Pas Alternativ (Brașov), Asociația Anais (București), Gr.Ab (Satu Mare).
Începutul eliberării. Din momentul în care își poate spune #ȘiEuReușesc, o victimă a violenței face un prim pas spre a deveni o învingătoare. Drumul nu e ușor, dar e important să înceapă, iar pentru asta are nevoie de sprijin și de exemplele altor femei care au reușit. Pentru că împreună suntem mai puternice, susținem construirea de grupuri de suport la nivel local și le oferim ocazia femeilor de a-și împărtăși experiențele, depăși temerile și întări forța. Dacă ești o învingătoare, inițiază un grup de suport la tine în oraș sau participă la întâlnirile unui grup deja format.
Iulie
După un an în care pandemia le-a ținut la distanță, femeile din Rețeaua Învingătoarelor au fost din nou împreună față în față vineri, 16 iulie, la București la Forumul Învingătoarelor 2021, eveniment anual organizat de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G., ca parte a programului Și Eu Reușesc care dezvoltă comunități de suport pentru depășirea situațiilor de abuz în cuplu. Rețeaua Învingătoarelor este prima și cea mai mare comunitate din România a femeilor care s-au confruntat cu violența domestică și oferă ajutor altor femei în situații similare. Scopul evenimentului a fost de a discuta despre provocările dar și reușitele din ultimul an, de a integra noile membre și a celebra curajului necesar pentru a rupe cercul vicios al violenței, mai ales în condiții de pandemie.
Au participat peste 50 de femei din comunitățile Și Eu Reușesc București, Brașov, Satu Mare, Cluj-Napoca, Sibiu, dar și din alte localități unde există învingătoare active: Hunedoara, Galați, Craiova. Femeile din Republica Moldova au fost de asemenea prezente la eveniment și au vorbit despre experiența dificilă din timpul pandemiei dincolo de Prut. Programul Și Eu Reușesc există de un an și în Republica Moldova, unde A.L.E.G. a oferit mentorat pentru organizații active în combaterea violenței și pentru învingătoare, cu sprijinul UN Women Moldova, al Ambasadei Suediei în Republica Moldova și al Coaliției “O viață fără violență“. Alături de învingătoare, la forum și-au adus aportul și specialistele care lucrează pro-bono în comunitățile Și Eu Reușesc – avocate, psihoterapeute și asistente sociale - mobilizate cel mai adesea de partenerii locali ai programului: Asociația ANAIS, Pas Alternativ, GRAB – Grup de suport al femeilor trecute prin abuz.
Cele mai multe dintre participante au povestit că au trecut mai ușor peste carantină și perioada de distanțare socială datorită grupurilor de comunicare online asociate programului – “Am avut tot timpul o soră disponibilă să mă asculte, așa că sunt recunoscătoare pentru suroritate” a spus Maria din Republica Moldova, foarte apropiată, în ciuda distanței, de comunitatea din Satu Mare. “Universul așa le asează că atunci când ea e jos, sunt destul de tare pentru a-i ridica moralul” a adăugat Julianna. “Sunt recunoscătoare psihoterapeutei mele și grupului de suport care m-a ajutat să mă accept și vreau să ajut mai multe femei să înțeleagă ce mult contează participarea la un grup” a fost mesajul unei învingătoare din București.
La eveniment au pariticipat și susținători ai programului precum Ashoka România care a oferit exemplul de bună practică din Spania care a inspirat debutul programului în 2018. Adjuncta șefului de misiune diplomatică din cadrul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii în România, Tanya Collingridge, s-a adresat în limba română participantelor la forum și le-a felicitat pentru curaj, reafirmând suportul ambasadei pentru combaterea violenței împotriva femeilor. Alături de noi au fost și partenerii de la Fundația Friends for Friends alături de care, prin programul In a Relationship susținut de AVON România, continuăm atelierele de prevenire adresate adolescenților și părinților. Am încheiat ziua cu un moment festiv, unde învingătoarele au avut ocazia să își ofere una alteia broșa #ȘiEuReușesc, un simbol al solidarității feminine, alături de un gând de încurajare.
Printre planurile de viitor ale rețelei se numără realizarea de parteneriate cu angajatori din diverse orașe din țară pentru a facilita locuri de muncă demne pentru femeile care au nevoie de integrare pe piața muncii pentru a depăși situații de dependență economică. Cei care doresc să se implice ne pot contacta prin intermediul platformei www.sieureusesc.ro sau prin email la adresa contact@sieureusesc.ro
Forumul Învingătoarelor a fost finanțat de Fundatia Vodafone Romania prin proiectul ”Extinderea și consolidarea programului Si eu reusesc” și co-finanțat prin Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen, susținut de IKEA Romania și gestionat de Fundația Comunitară București
Iunie
|
|
|
|
|
|
|
Iulie
Interacțiunea zilnică cu oamenii ne pune uneori în situații dificile, pornind tocmai de la lucruri care par simple și banale, cum ar fi modul de comunicare. Deși am putea spune că însăși natura noastră de ființe sociale ne oferă baza pentru abilitățile de comunicare și vorbire, acestea sunt într-un proces continuu de învățare, chiar și la vârsta adultă. Ceea ce știm din literatura de specialitate este că e important conținutul pe care vrem să îl transmitem, dar mai ales modul în care facem acest lucru. Comunicarea este despre a vorbi și a asculta. E bine să să fim mai conștienți de ceea ce ne transmite cealaltă persoană, pentru că ne poate ajuta să ne observăm propriul mod de comunicare.
Comunicăm asertiv: acele nevoi și acea relație în care ne expunem ideile sunt importante pentru noi
Printre diferitele stiluri în care comunicarea poate avea loc, se află și cea asertivă (alături de comunicarea agresivă și cea pasiv-agresivă). Aceasta creează un context pentru discuții deschise, în care să fie împărtășite nevoile și ideile fiecăruia, căutându-se o rezolvare care să aducă un câștig ambelor părți. Astfel, avem în vedere propriile nevoi, dar luăm în considerare și respectăm și opinia celuilalt. Psihologul Marshall Rosenberg aduce în atenția oamenilor termenul de „comunicare non-violentă”. Ne încurajează astfel să ne conectăm cu nevoile noastre, să facem puțină ordine pentru a reuși să exprimăm cât mai clar și sincer ceea ce noi ne dorim în acel moment. În același timp, ne poate forma viziunea asupra intenției exprimării nevoilor noastre: facem acest lucru pentru că acele nevoi și acea relație sunt importante pentru noi, nu pentru că am vrea să rănim cealaltă persoană. Iar în aceste momente intervin respectul și empatia față de cel cu care comunicăm.
Patru elemente propuse în stilul de comunicare non-violentă
Iată câteva elemente pe care mintea noastră le poate exersa când vine vorba despre comunicare non-violentă. În primul rând, să observăm ce se întâmplă în momentul actual, la care noi luăm parte. Aici poate fi uneori dificil, întrucât creierul nostru produce în mod automat gânduri și evaluări. Este important să încercăm să rămânem ancorați la situația din față, fără a lăsa tendința noastră de judecată să ia primul loc. „Ce observăm că face cealaltă persoană? Ce a spus exact?” Acestea sunt lucrurile pe care încercăm să le comunicăm și să le descriem celeilalte persoane. Mai apoi, intervine partea afectivă. „Cum ne simțim în legătură cu momentul la care luăm parte?”. În acele clipe, putem încerca să completăm următoarea frază, pe care să o transmitem persoanei cu care vorbim: „Atunci când tu … (acțiune), eu mă simt … (emoție)”. O întrebare importantă este și cea legată de nevoile din spatele emoțiilor pe care le simțim. Ne putem întreba „Ce nevoie se ascunde în spatele furiei sau fricii pe care o am? Ce vrea să îmi transmită de fapt acea emoție?”. E necesar să acordăm atenție acestor lucruri care vin din profunzimea ființei noastre și care ne ajută, până la urmă, să rămânem conectați atât cu noi, cât și cu ceilalți. E ceea ce ne face autentici. Un ultim element, care completează abordarea non-violentă, face referire la punerea în acțiune a acelei nevoi. Adică să spunem celeilalte persoane ce poate ea să facă pentru a ne păstra starea de bine în relația respectivă. Toate aceste lucruri menționate sunt cu dublu sens: noi le practicăm în legătură cu ceilalți și, în același timp, suntem dispuși să primim aceeași formă de comunicare din partea altora. Aceasta din urmă, este ceea ce presupune ascultarea și ceea ce duce mai apoi la atitudinea de respect, empatie, fără a ne simți mereu atacați, neînțeleși.
Exersând și având în minte această abordare non-violentă, putem câștiga o resursă valoroasă în momentele de tensiune sau de conflict. Cercetătorii din psihologia relațiilor ne spun că antidotul criticii (una dintre înclinațiile pe care le avem în timpul conflictelor) este tocmai exprimarea nevoilor cu empatie. Așa că, să ne amintim mereu să ne ancorăm la momentul prezent și la noi pentru a reuși apoi să facem trecerea către ceilalți.
_______________________
Acest material este realizat de către Psiholog Gabriela Gherguț din partea PsyLife, în colaborare cu Asociația A.L.E.G.. Echipa PsyLife este compusă din consilieri și psihoterapeuți care, împreună, își doresc să contribuie la starea de bine a clienților lor și a comunităților din care fac parte, sub managerierea co-fondatorilor psiholog dr. Raluca Anton și psiholog dr. Adela Moldovan. Vrei să intri în legătură cu Gabriela? Trimite-ne un mesaj la adresa contact@sieureusesc.ro.
Articolul este realizat în cadrul proiectului #ȘiEuReușesc – comunitatea învingătoarelor din București. Acest proiect este organizat de către Asociația A.L.E.G și susținut prin Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București
Februarie
Învingătoare. Așa le numim pe femeile ale căror povești pot da curaj altor femei, ce se confruntă în prezent cu situaţii de abuz și se simt singure sau nu știu ce să facă. Din momentul în care își poate spune Și Eu Reușesc, o victimă a violenței face un prim pas spre a deveni o învingătoare. Drumul nu e ușor, dar e important să înceapă, iar pentru asta are nevoie de sprijin și de exemplele altor femei care au reușit. Astfel de exemple puteți regăsi în secțiunea Testimoniale a platformei www.sieureusesc.ro
Să învingi violența seamănă cu învingerea forței de gravitație când încerci să te desprizi de sol: e nevoie de multă energie, pe care un om singur nu o are. Fără o rețea de suport în jur, orice om se prăbușește când e tras în jos. În violența domestică, agresorul distruge sistematic legăturile victimei cu alte persoane apropiate, de care dorește să ascundă abuzul. Violența domestică înseamnă abuz repetat de-a lungul timpului, sub o mulțime de forme: fizic, sexual, psihologic, economic, social. Un cerc vicios, care adâncește sentimentul de neputință, urmat de rușine și vinovăție. O experiență epuizantă. Tocmai de aceea, e nevoie de ajutor din afară, de noi surse de putere, iar conectarea cu alte femei care au învins violența aduce acest surplus și reclădește încrederea în forțele proprii.
O astfel de rețea de suport propune programul #ȘiEuReușesc –de la victimă la învingătoare, program care lansează miercuri, 4 martie, la Adjud primul grup local de sprijin în sprijinul victimelor și învingătoarelor violenței. Asociația A.L.E.G., împreună cu Asociația Pas Alternativ și psiholog Elena Miron invită la dialog reprezentanții serviciilor sociale din județ, dar și actori privați: psihologi, medici de familie, ș.a. de la ora 11 la Casa de cultură Tudor Vornicu. În cea de-a doua parte a zilei într-o locație sigură va avea loc o întâlnire a învingătoarelor din județ. Pentru înscrieri și detalii vă rugăm să ne contactați la adresa contact@sieureusesc.ro
Este important de menționat că acest tip de suport nu înlocuiește serviciile specializate (centru de primire în regim de urgență, adăpost, etc), ci vine în completare și, din experiența noastră, crește eficacitatea intervențiilor în violența domestică: ajută femeia în situație de violență să acceseze servicii specializate, să primească informațiile și încrederea necesară pentru a depune plângere sau a obține ordin de protecție și, foarte important, pentru a ține piept agresorului ori de câte ori acesta o hărțuiește cu amenințări sau promisiuni, pentru că nu acceptă să piardă controlul asupra ei. Să te rupi de o relație violentă e un proces lung și greu, iar recăderea e frecventă.
Astfel, programul pune în contact femei care au depășit violența și femei care încă au nevoie de suport pentru a se elibera de violență, cu îndrumare din partea unor profesioniști în psihologie și asistență socială. Învingătoarele au parte de dezvoltare personală și primesc susținere de la specialiști pentru a se împăca cu trecutul și a învață să ajute fără a impune. Femeile care se confruntă cu violența primesc dublă ghidare din partea învingătoarelor formate dar și a profesioniștilor. După ce ajunge în siguranță și se simte suficient de puternică, poate învăța și ea să ajute la rândul ei alte femei. În acest fel, există mereu resurse noi în program, iar femeile care au suferit violența au parte de o susținere pe termen lung, de solidaritate într-o comunitate în care simt că aparțin, ceea ce în societatea noastră adesea lipsește.
Programul #ȘiEuReușesc este derulat în România de către Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.) cu sprijinul Ashoka România și adaptează un model al Fundației Ana Bella din Spania. Partenerii locali la acest moment sunt Asociația Pas Alternativ (Brașov), Asociația ANAIS (București), Grup de Sprijin pentru Femei Abuzate - GR.AB (Satu Mare).
Martie
Ani de zile nu am spus niciodată, nimănui, ce temeri am. Mi-am făcut griji că că nimeni nu o să mă înțeleagă, că există încă prejudecăți. Mai apoi am aflat despre programul #ȘiEuReușesc și m-am gândit că pot să fiu ajutată de alte femei care au trecut prin experiențe similare cu a mea. M-am gândit că ele mă pot sprijini fără a mă judeca. Am găsit aici o oportunitate de a mă implica, de a mă înțelege pe mine și pe alte femei, de a lăsa trecutul în urmă. Parcă inima mea s-a trezit la viață. Acum suntem surori. Și, când lumea devine apăsătoare, ne avem una pe cealaltă – ne povestește Elena, una dintre învingătoarele care a participat la atelierele de dezvoltare personală de anul trecut și continuă să ajute alte femei în prezent, în cadrul comunității #ȘiEuReușesc București.
Proiectul #ȘiEuReușesc comunitatea învingătoarelor din București, implementat de Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.) în parteneriat cu Asociația ANAIS se bucură și în 2020 de sprijin financiar prin Fondul IKEA pentru Egalitate de gen, dezvoltat de Fundația Comunitară București și susținut de IKEA România. Anul trecut, în cadrul proiectului au fost organizate ateliere de dezvoltare personală pentru învingătoarele violenței, ateliere pentru copii în scopul înțelegerii emoțiilor și relaționării sănătoase, campanii media ce au adus în spațiul public poveștile învingătoarelor violenței, întâlniri cu specialiști pentru intervenții îmbunătățite în cazurile de violență domestică.
În 2020 continuăm să creștem autonomia și solidaritatea în rețele de suport de la egal la egal pentru femeile și copiii afectați de violența domestică. Comunitatea #ȘiEuReușesc București pune în contact femeile care au depășit o situație de abuz cu cele care se află încă pe drumul eliberării de violență, facilitând schimbul de informații și ajutor practic prin grupurile online, dar și experiențe transformatoare prin intermediul grupurilor de sprijin.
Pandemia de COVID – 19 ne-a arătat și mai clar ce mare nevoie avem de comunități de suport pentru femeile care se confruntă cu violența. Am continuat să oferim servicii de informare și consiliere psihologică și juridică online și telefonic persoanelor care se confruntă cu violența partenerului, dar și să implicăm învingătoarele violenței prin rețeaua cu același nume în ajutorarea altor femei și crearea de resurse utile. Întâlnirile cu specialiștii au devenit încă din timpul pandemiei un eveniment săptămânal cu titlul Aleg să vorbesc, ce are loc LIVE pe pagina de Facebook A.L.E.G./ȘiEuReușesc în fiecare marți, de la ora 18:30. Tematica este diversă și are la bază nevoile din comunitate: de la cum evităm panica, la cum construim reziliență și oportunități economice pentru femei. Înregistrările pot fi urmărite aici.
În luna mai am lansat grupul psiho-educațioal #ȘiEuReușesc relații sănătoase, coordonat de psiholog Cătălina David. Se oferă un set de 10 întâlniri online, cu scopul de a ajuta participantele să fie bine cu ele însele pentru a fi bine și în relațiile cu ceilalți – partener, copii, părinți etc. Participantele au ocazia de a învăța să recunoască din timp semnele unei relații nesănătoase, dar și să facă pace cu propria persoană atunci când tocmai s-au eliberat de abuz. Fiecare sesiune este rezumată într-un material video publicat pe pagina de Facebook Și Eu Reușesc.
Asociația ANAIS, partenera la nivel local a proiectului, pune la dispoziție femeilor care au trecut printr-un abuz servicii de consiliere psihologică și juridică în mod gratuit. În același timp, continua să ofere acces în grupul de sprijin deja existent, integrând învingătoarele formate ca persoană resursă în cadrul atelierelor #ȘiEuReușesc de anul trecut și se implică în supervizarea învingătoarelor care ajută alte femei.
Pe baza experienței de până acum în inițierea comunităților Și Eu Reușesc, am realizat un ghid care include descrierea procesului de dezvoltare personală dedicat învingătoarelor violenței pentru a învăța cum să ajute alte femei într-un mod eficace și fără a se pune în pericol. Ghidul poate fi descărcat de aici. Pentru mai multe materiale de suport, vă invităm să alăturați comunității noastre aici.
Experiența din România în dezvoltarea programului Și Eu Reușesc a fost de interes pentru UN Women Moldova, cu care am început un parteneriat prin care oferim mentorat organizațiilor neguvernamentale din Republica Moldova și campioanelor pozitive implicate în capacitarea femeilor care se confruntă cu violența domestică. Programul beneficiază de finanțare din partea Ambasadei Suediei și susținere din partea Coaliției Naționale O viață fără violență.
Pentru a fi în siguranță, anul acesta, Forumul Învingătoarelor din România – evenimentul anual care aduce laolaltă învingătoarele violenței – se va muta online și va oferi ocazia de a împărtăși experiențele de solidaritate și reziliență chiar și pe timp de criză din comunitățile învingătoarelor. În toamnă, noi învingătoare care doresc să se alăture comunității Și Eu Reușesc București vor avea ocazia să parcurgă seria de patru ateliere de dezvoltare personală. Și pentru că pandemia afectează locurile de muncă și veniturile multor femei, ne specializăm în metoda Banometru și vom integra educația financiară în procesul de formare, astfel încât învingătoarele să poată ajuta alte femei să-și gestioneze mai bine bugetul personal și să aibă parte și de susținere economică în drumul lor spre autonomie.
*#ȘiEuReușesc Comunitatea București este un proiect organizat de A.L.E.G. (www.aleg-romania.eu) susținut prin Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.
Octombrie
De cele mai multe ori nu facem o legătură directă între bani și violența domestică, dar educația financiară poate juca un rol puternic în povestea unei învingătoare și o poate ajuta să iasă din relația abuzivă sau ar putea chiar servi la prevenirea abuzurilor în primul rând. În momentul în care o femeie realizează că se află într-o relație abuzivă și decide să plece, adesea prima îngrijorare care apare este cea financiară. Din cauza neîncrederii și a lipsei de experiență, tendința unora este de a se îndrepta spre locuri de muncă slab remunerate. Astfel, educația financiară contribuie la dobândirea independenței, prin faptul că ne învață cum să economisim, cum să acoperim cheltuielile, dar și să ne gândim la viitor.
Unul dintre principalele motive pentru care femeile rămân într-o relație abuzivă ține în mare parte de aspectul financiar. Pe parcursul relației partenerul exercită control asupra partenerei: îi interzice angajarea, o exclude din deciziile legate de bani, o ia la răspundere pentru fiecare sumă cheltuită și îi transmite ideea că nu este bună de nimic fără sprijinul lui. Astfel, femeile ajung să-și piardă încrederea în propriile capacități și nu mai au siguranța de sine să încerce și să creadă că pot face ceva.
#ȘiEuReușesc educație financiară își propune să includă capacitarea economică în susținerea pe care o oferă comunitatea învingătoarelor prin ateliere ce pun accentul pe următoarele teme:
- Gestionarea corectă și rațională a banilor
- Pași pentru evitarea cheltuielilor inutile și prioritizarea nevoilor
- Diferența dintre nevoi și dorințe - decizii cu privire la cheltuirea veniturilor
- Identificarea resurselor interioare generatoare de venit
- Avantajele și capcanele cardului de cumpărături/de credit
- Negocieri în situații critice
- Creșterea financiară
Credem că schimbarea pornește de la construirea încrederii că femeile pot trăi pe picioarele lor, cu sprijinul exemplelor pozitive ale altor femei și prin experiențe de coaching și dezvoltare personală. Pentru mai multe detalii despre atelierele #ȘiEuReușesc educație financiară sau pentru înscrieri, ne poți contacta la numărul de telefon 0753 893 531 sau la adresa contact@sieureusesc.ro. Participă dacă vrei să îmbunătățești abordarea ta financiară, dacă nu ai discutat niciodată cu partenerul despre cum gestionați bugetul familiei sau dacă discuțiile despre venituri și cheltuieli reprezintă o sursă de stres.
Te mai poți înscrie accesând acest formular: https://forms.gle/6SerwZv8GTBcJ4uS7
Despre abuzul economic: ce este? cum se manifestă? ce să faci?
Înțelegerea abuzului economic și încadrarea acestuia ca formă de violență domestică reprezintă un aspect extrem de important pentru a combate și a preveni acest fenomen. Abuzul economic este modalitatea prin care partenerul folosește banii ca un mod de a-și controla partenera. Este o tactică prin care partenerul câștigă putere și control asupra partenerei și are ca scop izolarea femeii și poziționarea acesteia într-o stare de dependență financiară completă. Prin acest tip de dependență și control partenerul se asigură că femeia este forțată să aleagă între a rămâne într-o relație abuzivă sau a face față nesiguranței financiare.
Violența economică se poate manifesta și prin:
- interzicerea posibilității de a avea un venit independent;
- obligația de a da socoteală pentru toate cheltuielile, inclusiv justificare prin chitanțe pentru orice cheltuială;
- deținerea tuturor cardurilor bancare și a golirea conturile comune
- neplătirea sau plata neregulată pentru întreținerea copiilor
- falsificarea semnăturilor pentru realizarea de împrumuturi
- a nu contribui cu bani pentru mâncare, întreținere, copii
- folosirea recesiunii/crizei/șomajului ca motiv pentru ași justifica comportamentul abuziv
Redobândirea controlului este un aspect prioritar în activitatea noastră, astfel că, ne dorim
să contribuim la abilitarea economică a femeilor care s-au confruntat cu violenţa sau sunt victime în prezent. Prin acumularea de noi cunoștințe de ordin financiar, vei învăţa cum să îți întocmești un buget de venituri şi cheltuieli şi îşi vei forma deprinderi noi care te vor ajuta să valorifici mai bine resursele pe care le ai, astfel încât să poți fi mai autonomă din punct de vedere financiar.
#ȘiEuReușesc: capacitarea economică a femeilor care s-au confruntat cu violența domestică este un proiect organizat de Asociația A.L.E.G. (www.aleg-romania.eu), cu implicarea Gr.Ab (https://grabsuport.ro/), finanțat prin Fondul Banometru.
* Fondul BANOMETRU este o componentă a Programului BANOMETRU, un program gratuit și flexibil adresat celor care au dificultăți în gestionarea bugetului personal, program desfășurat de ARC, AEVR și ING România. Cu sprijinul unui consultant, toți cei care și-au identificat această problemă sunt consiliați despre cum să își facă un plan financiar care să funcționeze și să-i ajute să depașească provocările financiare cu care se confruntă.
Noiembrie
Anul acesta, la Forumul Învingătoarelor, Ediția III am prezentat comunitățile locale existente la București, Sibiu, Brașov, Satu Mare și Cluj-Napoca, gestionate de Asociația A.L.E.G. și parteneri locali cu experiență. Am vorbit despre eforturile de a replica acest model de rețea în Republica Moldova, dar și despre noi activități de capacitare financiară prin care femeile se pot pregăti să facă față crizei economice. Am discutat despre rolul psihologului și al grupurilor de sprijin, dar și despre importanța ajutorului reciproc.
De asemenea, le-am întrebat pe învingătoarele din Rețeaua #ȘiEuReușesc ce mesaj le-ar transmite altor femei pentru a le încuraja. Urmărește răspunsurile lor pline de speranță aici.
Accesează aici toate evenimentele de la Forumul de anul acesta, transmise LIVE pe pagina #ȘiEuReușesc:
- Comunitățile #SiEuReusesc din România
- Impactul #SiEuReusesc în Republica Moldova
- Violența domestică și traficul de persoane – vulnerabilități intersectate
- De ce e important ca femeile să se ajute una pe cealaltă?
- Rolul psihologului și al grupurilor de sprijin
- Independența financiară. Perspective pentru viitor.
- Aplicația Bright Sky RO: importanța accesului la servicii de suport
- Rezoluția învingătoarelor în 2020
Cum poți tu să te implici?
- Participă la un grup de sprijin: completează acest formular și echipa noastră te va pune în contact cu psihologii coordonatori ai comunităților noastre. Dacă încă nu există un astfel de grup în orașul tău, te invităm oricum să te alături Rețelei învingătoarelor! Până revenim cu un răspuns, continuă să urmărești proiectele noastre aici: www.sieureusesc.ro
- Fie că ești învingătoare, psiholog, jurist, sau ai alte resurse de oferit, ajută la consolidarea comunităților locale #ȘiEuReușesc. Completează acest formular și echipa noastră te va contacta în curând pentru a descoperi cum putem ajuta orice persoană să facă trecerea la o viață liniștită, fără abuzuri.
sau trimite-ne un mesaj la adresa contact@sieureusesc.ro
Programul #ȘiEuReușesc este derulat în România de către Asociația A.L.E.G. și adaptează un model al Fundației Ana Bella din Spania, cu sprijinul Ashoka România. Partenerii locali la acest moment sunt Asociatia Pas Alternativ, Asociația ANAIS, Comunitatea Și Eu Reușesc Cluj Napoca, GRAB- GRup de suport pentru femei ABuzate- Satu Mare.
Forumul Învingătoarelor (III) a fost un proiect organizat de Asociația A.L.E.G. (www.aleg-romania.eu) susținut prin Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen, finanțat de IKEA Romaniași gestionat de Fundația Comunitară București, dar și de Fundația Vodafone Romania.Parteneri ai evenimentului sunt Ashoka Romania și Chapter4Romania.
Elementele de design grafic ale acestui eveniment au fost realizate de Bonnie & Clyde Advertising Studio.
Octombrie
Şi la Cluj-Napoca, femeile care s-au confruntat cu violenţa domestică pot să se implice alături de specialişti pentru ajutarea altor femei. Programul Și Eu Reușesc Cluj lansează un grup de sprijin pentru femeile care trec sau au trecut prin violență domestică, completat de consiliere psihologică individuală. Scopul programului Și Eu Reușesc Cluj este de a crea local o comunitate pentru învingătoare, în care acestea să își împărtășească povestea ca exemplu de reziliență și încredere pentru femeile care încă nu au ieșit din abuz. Grupul de suport #ȘiEuReușesc are ca scop crearea unui spațiu sigur în care învingătoarele și consilierii care îl conduc să ofere sprijin și suportul social femeilor care încă se află în abuz sau care sunt în procesul de separare și redobândire a autonomiei și siguranței psiho-emoționale. Comunitatea învingătoarelor din Cluj Napoca este coordonată de Asociația pentru Libertate şi Egalitate de Gen - A.L.E.G. și este finanțată de Fundația Vodafone România prin proiectul Extinderea și consolidarea programului Si Eu Reușesc.
Programul face parte din comunitatea națională Rețeaua Învingătoarelor, un grup de comunicare online cu peste 220 de membre din toată ţara. Femeile din grupul de suport vor avea acces la sprijinul local, dar și la rețeaua națională, care oferă acestora evenimente și întâlniri tematice de dezvoltare personală. Povestea pe care o împărtăşeşte o învingătoare despre cum a reuşit să iasă din violenţă dă încredere altor femei, dar o ajută şi pe cea care o spune să facă pace cu trecutul şi să-i dea un sens. Fie că iau forma unor testimoniale pe site-ul www.sieureusesc.ro sau unor împărtăşiri în condiţii de confidenţialitate în grupul de sprijin, poveştile vindecă şi creează conexiuni. Astfel de comunități ale învingătoarelor există în prezent în Sibiu, Brașov, București și Satu Mare, fiind gestionate de Asociația A.L.E.G. și parteneri locali cu experiență.
#ȘiEuReușesc este un tip de suport în violența domestică ce pune accent pe susținerea de la egal la egal, venind în completarea serviciilor clasice oferite de adăposturi sau centre de consiliere, cu care îşi propune să colaboreze pentru a le creşte impactul pe termen lung. Programul pune în contact femei care au depășit violența și femei care încă au nevoie de ajutor pentru a se elibera de violență, oferind îndrumare din partea unor profesioniști în psihologie, asistență socială și din domeniul juridic.
Grupul de sprijin este facilitat de o echipă de consilier şi psihoterapeut și se desfășoară bilunar, cu o durată de aproximativ 2 ore în serile de marți (începând cu ora 18:00). Participarea la grup se poate face sub protecţia anonimatului, iar confidenţialitatea este un principiu esenţial. Înscrierea la grup se face accesând acest link.
“În comunitățile noastre, pentru a putea ajuta eficient, punem accent pe procesul de dezvoltare personală al învingătoarelor, dar și pe susținerea primită din partea specialiștilor. Organizăm ateliere de dezvoltare personală prin care femeile află despre cauzele şi efectele violenţei domestice și învață să ajute fără a impune altora soluţiile lor” declară coordonatoarea locală Cătălina Covaliu. Femeile care se confruntă cu violența primesc dublă ghidare din partea învingătoarelor formate, dar și a profesioniștilor. Din momentul în care își poate spune #ȘiEuReușesc, o victimă a violenței face un prim pas spre a deveni ea însăși o învingătoare, iar pentru asta are nevoie de sprijin și de exemplele altor femei care au reușit. După ce ajunge în siguranță și se simte suficient de puternică, poate învăța și ea să ajute la rândul ei alte femei. În acest fel, femeile care au suferit violență au parte de o susținere pe termen lung, de solidaritate într-o comunitate în care simt că aparțin, ceea ce în societatea noastră adesea lipsește.
Pentru a accesa informații despre întâlnirile comunității #ȘiEuReușesc Cluj Napoca sau alte evenimente, ne puteți contacta la adresa de email contact@sieureusesc.ro. Mai multe informații despre programul desfășurat la nivel național puteți accesa la adresa www.sieureusesc.ro
Februarie
M-ați făcut să mă simt mândră că sunt româncă! Sunt recunoscătoare că în România se construiesc rețele de sprijin în care femeile sunt puse în contact! Vreau să vă ajut și eu! ne-a spus Carmen, imediat după prezentarea platformei în fața a peste 80 de femei din toată lumea.
În luna februarie echipa #SiEuReusesc a fost la Madrid, la invitația Fundației Ana Bella. Împreună, am prezentat exemple de bună practică și am analizat nevoile femeilor aflate în situații vulnerabile. Cele prezente au fost întrebate, din experiența proprie, cum cred că arată ajutorul eficace din partea unei persoane apropiate. Rezultatul este prezentat mai jos, sub forma unui decalog. Acesta sugerează ce ar trebui să ști sau să faci, atunci când o prietenă/ o cunoștință are nevoie de sprijinul tău:
1. Întreabă cum se simte și ascultă fără să o judeci.
2. Arată-i că nu e singură, că are un/o prieten/ă pe care se poate baza.
3. Crede-o, chiar dacă ceea ce îți spune sună a ficțiune.
4. Nu-i spune ce să facă, ci întreabă cum poți să o ajuți.
5. Explică-i cu răbdare de ce crezi că se află într-o relație toxică.
6. Fii empatic/ă, pune-te în locul ei, implică-te, dar fără a lua decizii în numele ei.
7. Lasă-i timp să ia hotărâri în ritmul propriu, chiar dacă va avea nevoie de mai multe încercări înainte de a părăsi relația definitiv.
8. Împărtășește-i povestea ta, astfel încât să se poată baza pe exemplul tău pozitiv. Dacă tu ai reușit, și ea poate.
9. Însoțește-o când caută ajutor profesionist și facilitează-i accesul la resursele existente.
10. Amintește-i că e o persoană foarte importantă, că a dat dovadă de mult curaj rupând tăcerea și mulțumește-i că a avut încredere în tine.
Tot în cadrul conferinței Amor Contra el Maltrato, am primit premiul pentru Agenți ai schimbării în lupta contra violenței de gen. Si eu reusesc este o rețea a supraviețuitoarelor abuzului domestic inspirată de modelul Fundación Ana Bella și implementată de A.L.E.G. cu sprijinul programului Ashoka Localizer, implementat de Ashoka România. Suntem recunoscătoare prietenelor de la Asociația Pas Alternativ din Brașov și Asociația ANAIS din București pentru asigurarea comunităților de suport din zonă.
Iunie
Învingătoarele violenței ajută și alte femei să reușească
“Curajoase împreună” este mesajul sub care s-au reunit vineri la București membrele Rețelei Învingătoarelor, la a doua ediție a Forumului Învingătoarelor, inițiat de asociația A.L.E. G ca locul de întâlnire al femeilor care s-au confruntat cu violența domestică și vor să se implice în sprijinirea altor femei.
La eveniment, împreună cu cele 50 de participante am făcut o călătorie în ultimul an pentru a rememora cum a început programul #SiEuReusesc și a vedea exemple concrete în care ne-am dat una alteia putere. Una dintre femeile pe care rețeaua învingătoarelor a ajutat-o să-și schimbe viața e Ioana, iar forumul a însemnat pentru ea prima întâlnire cu capitala și prima oară când a stat într-un hotel. Ioana e dintr-o zonă rurală și a trăit 20 de ani cu un soț foarte violent. A auzit de rețea anul trecut și a scris mai multor învingătoare ale căror povești le-a văzut la televizor. O învingătoare din Brașov a ajutat-o să plece cu cei patru copii într-un adăpost unde putea sta câteva zile să se hotărască ce vrea să facă. La forum au povestit despre această misiune de salvare ca-n filme. Ioana s-a decis că s-ar simți mai în siguranță în alt oraș, așa că o învingătoare din Sibiu a ajutat-o să se mute, să-și găsească chirie și un job, chiar și școală pentru copii.
Apartamentul în care stă azi Ioana a fost dotat în urma unui apel lansat de învingătoare printre cunoscuții săi - unii au adus o masă, alții pături și veselă. Voluntarii A.L.E.G. au însoțit-o pe ea și copii prin oraș până s-au obișnuit cu schimbarea. Azi Ioana lucrează, se descurcă singură și nu mai e femeia chinuită din trecut. Soțul continuă să o amenințe prin copii, pe care îi vizitează la școală (motiv pentru care nu-i putem dezvălui identitatea), dar ea și-a luat propria viață în mâinile ei și primește consiliere pentru ea și copii. Ioana e un exemplu care arată că Rețeaua Învingătoarelor crește șansele femeilor de a se elibera de violență, completând serviciile clasice (adăpost, centru de consiliere) cu susținerea determinată și solidară a altor femei care au fost în situații de violență.
Rețeaua este în continuă creștere, iar în acest an un proiect se derulează pentru consolidarea unei comunități #SiEuReusesc București. Femeile care au depășit violența se pot implica în mai multe roluri în rețea:
1.Rolul de ambasadoare a cauzei, vorbind public despre cum a reușit ea să scape de violență, ca să dea curaj și altora.
2. Rolul de persoană resursă într-un grup de sprijin local
3. “Soră mai mare” care ajută practic cu sfaturi și însoțire o altă femeie care încă își caută drumul pentru a se elibera de violență.
Doritoarele sunt invitate să scrie pe adresa contact@sieureusesc.ro.
“De ce Învingătoare? Acest cuvânt răspunde cel mai bine intenției noastre de a nu le mai percepe pe femeile care se confruntă cu violența doar ca vulnerabile și slabe, ci ca femei care au și o rezistență ieșită din comun, o forța pe care, dacă ele ajung să o folosească nu pentru a răbda, ci pentru a se elibera de violență, și ulterior pentru a ajuta alte femei, poate fi de neînvins” declară inițiatoarele proiectului.
Forumul Învingătoarelor din România (II) este un eveniment organizat de A.L.E.G. (www.aleg-romania.eu) susținut prin Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.
Parteneri locali: Pas Alternativ Brașov, ANAIS București și Grupul de sprijin GRAB din Satu Mare.
Detalii despre program aici: https://www.decatorevista.ro/invingatoarele/ si https://recorder.ro/invingatoarele/
Martie
Știm că 1 din 4 femei din România este victimă a violenței la un moment dat în viață, dar prea puțin se vorbește despre femeile care au reușit să depășească violența și ce ar recomanda ele altor femei. Pentru a le da o voce, pe data de 7 martie 2018, a avut loc primul forum național dedicat femeilor care au trecut prin experiența violenței domestice: Forumul Învingătoarelor din România.
Violența domestică este o colivie care îți anulează treptat libertatea, însă 50 de femei din București, Iași, Cluj, Brașov, Sibiu, Craiova, Lupeni, Timișoara ne-au arătat că România are o mare resursă de forță și curaj tocmai acolo unde majoritatea văd doar slăbiciune: în femeile care s-au confruntat cu violența partenerului. Fidele visului de a avea o familie, multe femei nu realizează că sunt abuzate. „Credeam că violența înseamnă doar coaste rupte” spune Loredana Kaschovits. „Când am îndrăznit să vorbesc prima dată despre faptul că s-ar putea să fiu o victimă am simțit că îmi trădez familia” povestește Crina. „Toată lumea din jurul meu lua bătaie” îşi amintește Alina, dar dorința de a nu repeta destinul nefericit al mamei ei a motivat-o să nu mai accepte acest tratament.
Le-am întrebat pe participantele la forum ce le-ar ajuta pe mai multe femei să nu mai accepte violența și să scape la timp. Întâi de toate, spun ele, le-ar ajuta o schimbare drastică de atitudine din partea instituțiilor statului: când o femeie apelează la ajutor ar trebui să i se spună răspicat că violența este vina celui care o făptuiește, nu a ei. Să nu mai fie învinovățită și luată la întrebări de parcă ar fi o infractoare. Să nu mai fie descurajată când cheamă poliția, declarațiile să le fie luate separat de agresor și să nu se mai țipe la ea. Poliția să urmărească respectarea ordinelor de protecție: nu e suficient să fie emis ordinul, să fie evacuat agresorul, trebuie să fie serios sancționate încălcările din partea agresorilor; altfel protecția nu există.
La o săptămână de la întâlnirea lor, învingătoarele au format deja un grup închis pe care l-au numit Reţeaua Învingătoarelor prin care continuă să comunice între ele şi să se organizeze.
Pentru a le veni în ajutor Asociația A.L.E.G. își propune crearea grupurilor de sprijin psihologic, dar și a grupurilor de femei care se ajută practic (de exemplu prin însoțire la depunerea plângerii la poliție, la înfățișările în instanță). Grupuri de sprijin pentru femeile care s-au confruntat cu violenţa domestică există la Sibiu, gestionat de A.L.E.G., la Bucureşti de către Asociaţia ANAIS și la Brașov, de către Asociația Pas Alternativ
Iulie
Când am intrat în sediul Asociației Pas Alternativ, camera era aproape plină. Ceea ce pentru unii poate înseamna doar o întâlnire, pentru noi a fost o lecție de curaj, deschidere, autenticitate și vulnerabilitate, în cele mai frumoase aspecte.
În data de 6 iulie, învingătoarele din Brașov s-au întâlnit și au invitat și alte femei pentru a ajuta la construirea grupului de sprijin #ȘiEuReușesc Brașov. Iolanda Beldianu, de la Asociația Pas Alternativ, crede că asta înseamnă un mare pas înainte: Se întâmplă ceea ce am așteptat și sperat de cel puțin 18 ani, ca femei care și-au asumat puterea vulnerabilității să susțină și să fie persoane inspiraționale pentru cele care încă nu au găsit puterea și calea de a ieși din situațiile de violență domestică. E momentul acela în care noi, intervenționiștii (profesioniștii din serviciile de suport), facem un pas în spate, pentru a le lăsa pe ELE, ÎNVINGĂTOARELE să-și facă auzita VOCEA care nu mai e înnăbușită de lacrimi, durere și tăcere. Îi așteptăm alături de noi pe toți cei care vor, cred și pot să sprijine această nouă abordare a „fenomenului“, dincolo de statistici și birocrație.
Grupul de sprijin #șieureușesc Brașov stă la dispoziția învingătoarelor violenței între parteneri, punând la dispoziție resurse și ajutor imediat în mod gratuit. Acesta se desfășoară cu sprijinul Asociației Pas Alternativ. Pentru detalii îi puteți contacta la numărul de telefon: 0745 852 646.
Noiembrie
Dacă ești din Sibiu și cauți calea spre o viata fără violentă, frică sau abuz, Grupul de Sprijin organizat de A.L.E.G. iți vine în ajutor! E mai ușor sa faci o schimbare și să treci de la victimă la învingătoare dacă ai lângă tine femei care au reușit asta, iar Grupul de Sprijin aduce împreună femei cu povesti asemănătoare și îți pune la dispoziție resursele și sprijinul necesar ca să-ți redobândești curajul, încrederea și demnitatea.
Confidențialitatea este un principiu de bază al grupului. Grupul se reunește o dată la două săptămâni, într-un mediu calm și sigur. Din motive de siguranță, locația nu se comunică public. O vei afla după înscriere. Dacă vrei să fii parte din grupul de sprijin, înscrie-te la unul dintre nr. de telefon 0753 893 531 sau 0369 801 808 sau completând formularul https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSciB9xYDoi3Z1IQan4ke6f8oHFoQRHEF3lMPC5rSqFKEJ-HyQ/viewform
Grupul de sprijin este o formă de consiliere pentru înțelegerea traumei, asigurată în condiții de gratuitate și coordonată de un psiholog specializat.
Octombrie
„Povestește-ne cum ai reușit!”, este o invitație lansata în octombrie 2017, femeilor care au depășit o situație de abuz de a-și împărtăși povestea, păstrând secrete datele de identificare personale. Campania #ȘiEuReușesc este parte din proiectul „De la victimă la învingătoare” și beneficiază de susținere din partea Ashoka prin programul Ashoka Localizer și a artistului Dan Perjovschi. A.L.E.G. oferă gratuit consiliere și asistență juridică victimelor violenței de gen în Sibiu și colaborează cu succes cu alte organizații din țară. Ai fost într-o relație abuzivă și ai reușit să ieși? Cine te-a ajutat și cum? Ce te-a determinat să faci pasul? Ce i-ai spune unei femei care se află acum în situația ta? Trimite-ne povestea ta pe contact@aleg_romania.eu. Fragmente inspiraționale din aceste povești vor fi inscripționate pe 24 noiembrie la Ziarul Orizontal de lângă Teatrul Radu Stanca din Sibiu.
Decembrie
În decembrie 2017, Sibiul a găzduit expoziția „VIO – poveștile femeilor s̶i̶n̶g̶u̶r̶e̶ libere”, realizată de artistul plastic Cynthia Loris în colaborare cu A.L.E.G. A fost pentru prima oară când frânturi din experiențe concrete de violență trăite de femei au ajuns să fie transpuse în lucrări artistice. Una dintre aceste lucrări pornește de la dimensiunile vânătăilor notate într-un certificat medico-legal și se intitulează sugestiv „Oare câți km2 de leziuni a măsurat rigla de la medicina legală?”. Expoziția include povești care inspiră ideea că împreună putem învinge violența domestică. Mai multe detalii despre expoziție se găsesc aici: http://capitalcultural.ro/vio-si-povestile-mamelor-libere-experiente-de-violenta-traite-de-femei-transpuse-lucrari-artistice/
Radio România Cultural documentează expoziția aici: https://www.youtube.com/watch?v=0t45NkhdITA