Ce faci atunci când decizi să pleci?
Fii pregătită să pleci la momentul potrivit, când simți că ești în siguranță. Decizia este doar a ta, și nu trebuie să te lași influențată de nimeni. Pentru a reuși, am pregătit un ghid de siguranță, care cuprinde unele dintre cele mai importante aspecte. Îți propunem să:
Fii pregătită pentru situații de urgență
Cunoaște semnele declanșatoare ale abuzului.
Identifică zonele sigure ale casei, unde să te poți refugia (evită spațiile mici, închise, fără ieșire sau camerele cu posibile arme precum bucătăria). Alege o cameră cu un telefon și o ușă în afară sau o fereastră.
Stabilește un cod (cuvânt sau un semnal) pentru a-i avertiza pe copii, prieteni sau vecini că ești în pericol, iar ei ar trebui să sune la poliție.
Fă-ți un plan de evadare
Ține-ți mașina alimentată. Ascunde o cheie de rezervă a mașinii într-un loc la care poți avea acces rapid.
Păstrează o sumă de bani de urgență, haine, numerele de telefon importante și documentele de identitate ale tale și ale copiilor ascunse într-un loc sigur.
Repetă de câteva ori ieșirea rapidă în condiții de siguranță. Dacă ai copii, repetă și cu ei, ca o joacă, planul de evadare.
Memorează o listă de contacte de urgență. Întreabă mai multe persoane de încredere dacă poți apela la ei în caz de nevoie pentru o noapte de cazare sau pentru a contacta poliția.
Protejează-ți intimitatea
Când cauți ajutor este important să-ți acoperi urmele, mai ales atunci când utilizezi telefonul sau calculatorul.
Încearcă să apelezi de la un alt telefon din afara domiciliului comun.
Folosește o cartelă de telefon prepaid (dacă folosești telefonul fix de acasă, numerele de telefon apelate pot fi listate, la cerere, pe factura lunară care va ajunge acasă).
Verifică setările telefonului mobil. Există tehnologii pentru telefonia mobila pe care agresorul le poate utiliza pentru a asculta apelurile purtate, pentru a urmări locația în care te afli sau poate folosi telefonul mobil ca un dispozitiv de urmărire în cazul în care acesta are GPS.
Ia-ți un alt telefon mobil cu cartelă de tip pre-pay sau folosește un alt telefon mobil despre care agresorul nu știe.
Siguranța pe calculator și internet
Învață cum să ștergi selectiv istoricul paginilor de internet accesate. Ștergerea întregului istoric poate fi un semnal de alarmă pentru partenerul tău că încerci să ascunzi ceva, așa că fii foarte atentă.
Folosește modul incognito din browser-ul tău, astfel încât paginile pe care navighezi să nu fie memorate în istoria calculatorului.
Fii atentă la e-mailurile și mesajele pe care le trimiți, s-ar putea ca partenerul tău să știe cum să-ți acceseze contul sau să-ți cunoască parola. Ia în considerare crearea unui nou cont de mail despre care acesta să nu știe nimic.
Schimbă parolele la serviciile bancare on-line, sau de la orice alte conturi.
Alege parole pe care agresorul nu le poate ghici, folosind și combinații de numere și simboluri
Protejează-te de supravegherea GPS și dispozitive de înregistrare. Dispozitivele GPS pot fi ascunse în mașină, geantă, sau alte obiecte pe care le porți cu tine. Nu uita să verifici!
Fii conștientă de faptul că agresorul poate folosi camere ascunse pentru a te verifica.
Dacă descoperi orice dispozitive de urmărire sau înregistrare, lăsa-le acolo până cand ești gata să pleci. Deși ar putea fi tentant pentru tine să le înlături, acest lucru îl va alerta pe agresor și l-ar face și mai suspicios în legătură cu intențiile tale.
Protejează-te și după ce ai plecat
Să te protejezi este la fel de important dupa ce ai plecat, cum era și când locuiați împreună.
Găsește un loc în care fostul partener nu te poate găsi. Dacă ai copii, s-ar putea sa fie nevoie să-i transferi la o alta școală.
Nu-ți lista numărul de telefon, cere acest lucru și la furnizorii de telefonie mobilă/fixă.
Pentru facturi și corespondență folosește o cutie de oficiu poștal.
Anulează conturile bancare vechi și cardurile de credit.
Folosește o altă bancă dacă deschizi conturi noi.
Schimbă-ți rutina zilnică dacă ai rămas în aceeași zonă cu agresorul.
Folosește un alt drum pentru a ajunge la serviciu.
Evită locurile unde te-ar putea găsi, de exemplu supermarketul la care obișnuiați să mergeți împreună.
Ține la tine tot timpul un telefon mobil încărcat și sună la 112 ori de câte ori te simți în pericol.
Plan de siguranță adaptat de către Asociația A..L.E.G., după modelul Asociației Necuvinte.