Despre masculinitate, furie și cum am învățat să gestionăm emoțiile
Auzim adesea că trebuie să fim într-un anumit fel pentru că așa este frumos, așa este mai bine sau pur și simplu așa se fac lucrurile. Pentru că așa sunt băieții și așa sunt fetele. Ce delimitare concretă încă de la momentul nașterii, nu? Băieții poartă doar albastru, niciodată roz, băieții sunt întotdeauna analitici și niciodată emoționali, ș.a.
De unde vin toate aceste convingeri despre cum ar trebui să fim?
Vin din stereotipurile de gen, care sunt asemenea unor definiții legate de caracteristicile femeilor şi bărbaţilor, precum şi cu presupusele calităţi ale masculinităţii şi ale feminităţii. Aceste credințe sunt prezente în toate zonele vieții și suntem atât de obișnuiți cu ele, încât nici măcar nu le considerăm ca fiind stereotipuri, devenind un răspuns automat și acceptat de societate. Stereotipurile pot masca sau justifica de multe ori un comportament, spre exemplu prin afirmații de genul: bărbații sunt puternici, ei nu plâng niciodată, iar dacă o fac, nu sunt bărbați adevărați. Un exemplu clasic este acela în care se spune că a fi bărbat înseamnă că nu înțelegi sentimentele sau că doar anumite meserii sunt potrivite unui bărbat, iar dacă ieși din această listă, s-ar putea să fii etichetat ca fiind slab.
Multă lume crede că masculinitatea exclude emoțiile sau vulnerabilitatea iar băieții devin treptat îndepărtați de a-și cunoaște și denumi emoțiile. Asta pentru că în viața de zi cu zi sunt încurajați să ascundă sau reprime ce simt, cu puține excepții. Ei bine, emoțiile nu țin de gen, de rasă sau de statut, ele sunt aceleași pentru toți și fac parte din ceea ce înseamnă să fii om.
Fiecare emoție ne transmite un mesaj, chiar și furia. Fiind o emoție atât de puternică, de cele mai multe ori nu ne place să o simțim. În societatea noastră este considerat “acceptabil” ca bărbații să o exprime, iar femeile să o reprime. Cu toate acestea furia e înconjurată de rușine, iar costul este că nu vorbim despre ea, nu încercăm să o înțelegem și nu știm cum să o gestionăm.
Însă ea este o emoție de bază, ce ne-a ajutat de-a lungul timpului să supraviețuim. Ne anunță că unele limite ne-au fost încălcate sau că ceva nu e în regulă și e nevoie să acționăm. Spuneam că emoțiile ne transmit un mesaj; în cazul furiei, aceasta ne aduce motivația de a acționa. Însă ce facem atunci când prima acțiune care ne vine în minte îl poate vătăma pe celălalt? Cum putem asculta mesajul furiei fără a ne lăsa dominați de ea?
- Putem începe prin a ne gândi la cei care ne-au ajutat să creștem. Ceea ce am învățat de la părinți, prieteni și alte persoane semnificative influențează modul în care ne raportăm azi la furie. Care sunt regulile pe care le-am învățat din familie, despre cum se exprimă acest sentiment? E posibil ca aceste învățături să fi ajuns la noi într-un mod în mod direct sau indirect (părinții care nu au exprimat această emoție transmit că aceasta nu e dorită). Spre exemplu: Furia mă ajută să mă fac auzit, așa că eu o să mă manifest astfel pentru a-ți câștiga atenția.
- A recunoaște și a numi emoția este primul pas spre a o gestiona. Uneori vom avea gânduri și stări care se bazează pe ceva ce s-a întâmplat în trecutul nostru care sunt similare cu cele din prezent. De exemplu, există posibilitatea ca în prezent simți frică atunci când vine vorba de un conflict, pentru că în trecut o astfel de situație nu aducea nimic productiv, doar îi rănea pe cei implicați. Într-o astfel de situație, exersează, vorbindu-ți cu blândețe și înțelegere: “E de înțeles că îmi este frică pentru că, atunci când eram mic, părinții mei distrugeau totul în cale în aceste momente.“ A cunoaște trecutul emoției tale și a o înțelege este un semn de acceptare. Este ca și când îi spui – „Acum înțeleg de ce ești aici (frică, furie), te văd, dar nu te las să mă controlezi.“
Emoțiile ne definesc ca oameni, nu ca femei sau bărbați. O carte care să te ajute să descoperi mai multe despre masculinitate și emoții este “Măștile masculinității” scrisă de Lewis Howes.
Acest material este realizat de către psiholog Diana Pop din partea PsyLife, în colaborare cu Asociația A.L.E.G... Echipa PsyLife este compusă din consilieri și psihoterapeuți care, împreună, își doresc să contribuie la starea de bine a clienților lor și a comunităților din care fac parte, sub managerierea co-fondatorilor psiholog dr. Raluca Anton și psiholog dr. Adela Moldovan.
Articolul este realizat în cadrul proiectului #ȘiEuReușesc – comunitatea învingătoarelor din București, proiect inițiat de Asociația A.L.E.G. și susținut prin Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.
Sursă Foto: Hello I'm Nik (Unsplash)