Ce simte un copil martor la violență?

Ce se întâmplă atunci când o mamă decide să rămână într-o relație violentă? Ce simte un copil martor la violență?

 

Mihai ne-a împărtășit, prin intermediul platformei, următoarele: „Sunt un adult care avut o copilărie pe care n-aș dori-o niciunui copil. Vreau sa împărtășesc experiența mea cu mamele care doresc să „rămână de dragul copiilor, ca ei să aibă o familie, un tată."

 

Am crescut într-o zonă de război cu dureri și frici care credeam că fac parte din realitatea vieții. Crescând mare am înțeles că ce se întâmpla la mine acasă, în fapt, nu era normal. M-am simțit trădat. Cu toate că aveam un singur agresor în casă, m-am simțit trădat de ambii părinți. Îmi iubesc mama și nu știu ce m-as face fără ea, dar o parte din mine nu poate uita și o alta parte din mine nu poate ierta...nu în totalitate. Cu toate ca m-am îndepărtat de sursă, mă confrunt în continuare cu problemele psihologice create de mediul în care am crescut. Mai mult de atât, fiindcă mama nu a reușit încă sa plece, trăiesc ca adult cu frică să nu primesc într-o bună zi un telefon care să mă anunțe că mama a fost spitalizată sau mai rău.

 

Copiii pot percepe disperarea, anxietatea și stările de teamă prin care trece mama în familiile unde au loc în mod continuu acte de violență între partenerii intimi. Chiar dacă este greu de crezut, copiii, încă de la vârste mici, sunt conștienți de ceea ce se întâmplă în familie, între părinți. Aceștia pot vedea consecințele: obiecte sparte și urme fizice pe corpul lor sau al membrilor familiei, dar și să simtă teamă, frică, neliniște, sentimente care-i pot urmări și-n viața adultă.

 

Copilul poate da semne de disconfort încă de la bun început: stres, depresie, copierea comportamentelor adulților, dificultăți la școală și dificultăți în concentrare, nivel redus de empatie, stimă de sine scăzută, ș.a. Este important să identifici din timp aceste semne și să faci schimbări cu impact pozitiv atât în viața ta, cât și a copilului tău.

 

Spune #SiEuReusesc și alege să îți crești copilul într-un mediu calm, liniștit și fără violență.

Înapoi