Care este povestea ta?

Poveștile spuse ne unesc, dar cele nespuse ne separă - spunea Elif Shafak.

 

Suntem făcuți din povești: ceea ce ni s-a întâmplat, ceea ce ni se întâmplă în prezent sau ceea ce ni se va întâmpla în viitor. În violență, povestea victimei nu contează. Agresorul o convinge că vocea ei trebuie să rămână mică, să se supună. Narațiunea se scrie în jurul lui: tu m-ai făcut să te jignesc, tu nu ești valoroasă, cine o să te mai asculte dacă nu sunt eu? Și atunci, vocea ei devine tot mai slabă. Când suntem reduși la tăcere ajungem să ne întrebăm dacă ființa noastră mai contează și ne cuprinde o tristețe și anxietate profundă. 

 

Este important ca învingătoarele violenței să-și găsească vocea și să le ajute și pe alte femei în acest scop. Atunci când îți împărtășești povestea în cadrul unui grup de sprijin, de exemplu, îți recapeți puterea și controlul asupra propriei vieți. Conștientizezi că tu ești autorul propriului narativ și că ai posibilitatea de a schimba finalul întâmplărilor. 

 

Când am cunoscut-o pe Dana vocea ei era slabă, abia o auzeai când îți vorbea într-o încăpere goală și liniștită. Apoi, văzând că nu e singură, că e înconjurată de femei cu istorii de viață similare, care o încurajează, care îi spun și eu, și eu!, Diana a prins curaj. Pe zi ce trece, vocea ei a crescut puțin câte puțin, până și-a zis: experiența mea e valoroasă. Eu sunt valoroasă! Eu pot să ajut! Îmi voi spune povestea pentru a arăta lumii că se poate să ieși dintr-o relație abuzivă cu un copil de mână și să rămâi în același timp blând în fața vieții.

 

Și totuși, când și cum este potrivit să îți spui povestea? La început, poți scrie istoria de viață într-un caiet sau într-un document online, pentru a avea acces să o recitești și să o editezi. Pentru a avea un start bun, e important să reflectezi asupra următoarelor întrebări: care e povestea mea? Cum mă poziționez pe mine? Care e începutul, mijlocul și finalul? De ce o scriu acum? Ce vreau să transmit? Ce vor învăța altele din povestea mea? și să ai răbdare cu tine: o persoană va face mai multe încercări înainte să simtă că povestea are un format final, de care să fie mulțumită. 

 

Scrisul este o metodă eliberatoare iar o poveste cu impact nu are doar început, cuprins și încheiere.Încearcă să te vezi și să te descrii ca pe un personaj, care se află într-un context de viață și trece printr-o dificultate, caută resurse pentru a găsi soluții iar la final depășește imapsul. La final, personajul găsește o concluzie, o lecție de viață, o morală și pe împărtășește cititorilor. 

 

Cum funcționează poveștile de învingătoare în cadrul programului #ȘiEuReușesc? O persoană își spune povestea și astfel își prelucrează trauma sau trecutul dureros. Această istorie este citită de alte femei care se simt inspirate și prind curajul de a-și spune și ele povestea prin care încurajează alte femei, într-un cerc infinit al solidarității și al vindecării. 

 

Desigur, uneori poate să fie greu să îți spui povestea, fie din cauza fricii de necunoscut, fie din cauză că a relata propriul istoric te poate face să te simți ca și când l-ai retări. Este uman și firesc să ne dorim să fugim de durere. Este însă vindecător să privim suferința în față și să îi spunem nu mai ai control asupra mea. Nu poți să îmi faci rău. Eu sunt stăpână pe mine și cred că merit tot ce e mai bun. Un alt rol vindecător al poveștilor este legat de acceptarea situației de viață: da, am fost acolo, dar acum sunt aici, sunt bine, uite ce am învățat din această experiență. 


Poți citi poveștile învingătoarelor violenței aici.

 

Iar dacă vrei și tu să încarci testimonialul tău, îți aducem aminte că poți face asta în siguranță și în mod anonim. La cererea ta, nu vom publica numele și alte detalii prin care să fii identificată. Credem că e important ca oricine să fie în siguranță și de aceea povestea ta va fi citită de către echipa noastră de psihologi înainte ca aceasta să fie publicată. Ai control total asupra conținutului - dacă te răzgândești, ne angajăm ca povestea să nu mai fie publică, fără a-ți cere explicații. 

 

Spune #ȘiEuReusesc aici.


 

Înapoi