Ateliere gratuite #ȘiEuReușesc - educație financiară

De cele mai multe ori nu facem o legătură directă între bani și violența domestică, dar educația financiară poate juca un rol puternic în povestea unei învingătoare și o poate ajuta să iasă din relația abuzivă sau ar putea chiar servi la prevenirea abuzurilor în primul rând. În momentul în care o femeie realizează că se află într-o relație abuzivă și decide să plece, adesea prima îngrijorare care apare este cea financiară. Din cauza neîncrederii și a lipsei de experiență, tendința unora este de a se îndrepta spre locuri de muncă slab remunerate. Astfel, educația financiară contribuie la dobândirea independenței, prin faptul că ne învață cum să economisim, cum să acoperim cheltuielile, dar și să ne gândim la viitor.

 

Unul dintre principalele motive pentru care femeile rămân într-o relație abuzivă ține în mare parte de aspectul financiar. Pe parcursul relației partenerul exercită control asupra partenerei: îi interzice angajarea, o exclude din deciziile legate de bani, o ia la răspundere pentru fiecare sumă cheltuită și îi transmite ideea că nu este bună de nimic fără sprijinul lui. Astfel, femeile ajung să-și piardă încrederea în propriile capacități și  nu mai au siguranța de sine să încerce și să creadă că pot face ceva. 

 

#ȘiEuReușesc educație financiară își propune să includă capacitarea economică în susținerea pe care o oferă comunitatea învingătoarelor prin ateliere ce pun accentul pe următoarele teme:

-    Gestionarea corectă și rațională a banilor

-    Pași pentru evitarea cheltuielilor inutile și prioritizarea nevoilor

-    Diferența dintre nevoi și dorințe - decizii cu privire la cheltuirea veniturilor

-    Identificarea resurselor interioare generatoare de venit

-    Avantajele și capcanele cardului de cumpărături/de credit

-    Negocieri în situații critice

-    Creșterea financiară

 

Credem că schimbarea pornește de la construirea încrederii că femeile pot trăi pe picioarele lor, cu sprijinul exemplelor pozitive ale altor femei și prin experiențe de coaching și dezvoltare personală. Pentru mai multe detalii despre atelierele #ȘiEuReușesc educație financiară sau pentru înscrieri, ne poți contacta la numărul de telefon 0753 893 531 sau la adresa contact@sieureusesc.ro. Participă dacă vrei să îmbunătățești abordarea ta financiară, dacă nu ai discutat niciodată cu partenerul despre cum gestionați bugetul familiei sau dacă discuțiile despre venituri și cheltuieli reprezintă o sursă de stres.

 

Te mai poți înscrie accesând acest formular: https://forms.gle/6SerwZv8GTBcJ4uS7


Despre abuzul economic: ce este? cum se manifestă? ce să faci?

 

Înțelegerea abuzului economic și încadrarea acestuia ca formă de violență domestică reprezintă un aspect extrem de important pentru a combate și a preveni acest fenomen. Abuzul economic este modalitatea prin care partenerul folosește banii ca un mod de a-și controla partenera. Este o tactică prin care partenerul câștigă putere și control asupra partenerei și are ca scop izolarea femeii și poziționarea acesteia într-o stare de dependență financiară completă. Prin acest tip de dependență și control partenerul se asigură că femeia este forțată să aleagă între a rămâne într-o relație abuzivă sau a face față nesiguranței financiare.

 

Violența economică se poate manifesta și prin:

-    interzicerea posibilității de a avea un venit independent;

-    obligația de a da socoteală pentru toate cheltuielile, inclusiv justificare prin chitanțe pentru orice cheltuială;

-    deținerea tuturor cardurilor bancare și a golirea conturile comune

-    neplătirea sau plata neregulată pentru întreținerea copiilor

-    falsificarea semnăturilor pentru realizarea de împrumuturi

-    a nu contribui cu bani pentru mâncare, întreținere, copii

-    folosirea recesiunii/crizei/șomajului ca motiv pentru ași justifica comportamentul abuziv

 

Redobândirea controlului este un aspect prioritar în activitatea noastră, astfel că, ne dorim

să contribuim la abilitarea economică a femeilor care s-au confruntat cu violenţa sau sunt victime în prezent. Prin acumularea de noi cunoștințe de ordin financiar, vei învăţa cum să îți întocmești un buget de venituri şi cheltuieli şi îşi vei forma deprinderi noi care te vor ajuta să valorifici mai bine resursele pe care le ai, astfel încât să poți fi mai autonomă din punct de vedere financiar. 


 

#ȘiEuReușesc: capacitarea economică a femeilor care s-au confruntat cu violența domestică este un proiect organizat de Asociația A.L.E.G. (www.aleg-romania.eu), cu implicarea Gr.Ab (https://grabsuport.ro/), finanțat prin Fondul Banometru. 

 

* Fondul BANOMETRU este o componentă a Programului BANOMETRU, un program gratuit și flexibil adresat celor care au dificultăți în gestionarea bugetului personal, program desfășurat de ARC, AEVR și ING România. Cu sprijinul unui consultant, toți cei care și-au identificat această problemă sunt consiliați despre cum să își facă un plan financiar care să funcționeze și să-i ajute să depașească provocările financiare cu care se confruntă.

 

Înapoi